Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Párkányok beépítése és karbantartása

Belső párkány

Ablakpárkány beépítés, karbantartás

A nyílászárók az ablakpárkány beépítésével válnak teljessé, ami egyfajta „ékszer” az ablakon.

A külső párkányokat általában lemezből készítjük, de bizonyos esetekben gránitból, márványból, műkőből kerülnek fel. A belső párkányokat pedig többkamrás karcálló műanyagból, és tömörfából készítjük.

A párkányokat óvni, ápolni kell, főleg ha esetleg szeretnénk virágokat is tartani rajtuk.

Párkányok méretezése

A párkányok méreténél a hosszúság adott. Az ablak szélessége most ebben az esetben a párkány hosszúságával egyezik meg. Amint a falnyílás vakolt állapotban van, már nem nagyon fog változni a méret.

Viszont a párkány mélységénél figyelembe kell venni még néhány dolgot. Többek közt, hogy szeretnénk-e a későbbiekben a falon hőszigetelést végeztetni? Nincs is annál rosszabb, minthogy a párkány felhelyezését követően fél, egy éven belül meggondoljuk magunkat és a szigetelés mellett döntünk. Ebben az esetben lecserélhetjük az összes külső párkányt, mivel már nem fogják ellátni a vízelvezető funkciójukat, hiszen nem elég szélesek ehhez. Érdemes előre gondolkodni! Utólag könnyebb ugyan, viszont előre ötletelni olcsóbb!

Külső párkány macskával

Ablakpárkányok beépítése

A párkányokat a nyílászárók beszerelése után építjük be. Végeikre úgynevezett végzáró elemeket helyezünk, majd ezután ragasztjuk csak fel őket az ablakkávába. Ezt az ablakon megtalálható, úgynevezett párkányfogadó elemhez illesztjük, utána purhabbal, vagy speciális sziloplaszttal rögzítjük. A külső ablakpárkányokat még csavarokkal is rögzítjük.

Célszerű az ablakok beépítése előtt a káva alsó részét levakolni, hogy függőlegesen is légtömör falazat legyen. Ennek fontossága a későbbiekben mutatkozik majd meg, mivel ha a külső és a belső párkány lyukacsos téglafalazatra van felragasztva, a szabad tér közt a levegő cirkulálni fog. Ilyenkor a belső könyöklő alatt páralecsapódás jön létre, ami nagy eséllyel penészedéshez vezethet, hiszen átnedvesednek a szerkezeti elemek.

Műkő külsőpárkány

A külső párkányokkal a ház falát is védjük. Fontos funkciójuk ugyanis, hogy az ablakra érkező csapadékot minden évszakban elvezessék. A párkány minőségének kiváló kell, hogy legyen, mert csak így tud az időjárás viszontagságaival szemben tartós maradni és tökéletesen ellátni a funkcióját.

Az ablakpárkányt kifelé, 4-6 fokos dőlésszöggel szereljük fel, mivel ilyen módon lesz képes majd a vizet megfelelően elvezetni. A beltéri könyöklők, ha jó minőségűek, bírniuk kell a magasabb hőmérsékletet, hogy a konyhában is be tudják tölteni funkciójukat. Segít a hőszigetelésben és esztétikai szerepet tölt be a lakásunkban.

Az ablakpárkányok ápolása, karbantartása

A párkányok takarításáról nem szabad megfeledkezni. A műanyag változatoknál csakis olyan tisztítószert használjunk, mely nem tartalmaz maró hatású vegyületeket. A törlőkendő puha rongy legyen, a makacsabb szennyeződésekre pedig szemcsementes súrolószert alkalmazzunk. Ilyen módszerekkel elkerülhető lesz a műanyag felületének rongálódása, valamint hosszabb ideig megtartja fényességét és simaságát. A beltéri tömörfa párkányokat a nyílászárókhoz is alkalmazott balzsammal kezeljük, annak portalanítása és nedves ruhával való áttörlése után.

Aluminium külső párkány

A kültéri párkányokat időnként vizsgáljuk át. Ilyenkor azt kell figyelni, hogy tökéletesen illeszkednek-e a kávába, nem pattogzott-e le róluk a festék, és az illesztésnél rendben van-e a fal, nem érte-e bármiféle sérülés. Ha problémát észlelünk, javíttassuk ki. A színbevonatos lemeztermékeket több évtized után érdemes átfesteni, nem csak a kinézet szempontjából, hanem a termék élettartama miatt is. A bevonatos lemezt elő kell készíteni, letisztítani és zsírtalanítani, utána használható csak a javítófesték. Az átfestést ajánlatos megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberrel végeztetni.

Nézze meg párkány termékeinket!

Legyen önnek is színpompás párkánya!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment