Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

A beltéri tolóajtók beszerelésének menete

Modern üveges beltéri tolóajtó

Beltéri tolóajtó szerelés

Aki belső tereket tervez, vagy készít, annak szüksége van egy olyan szempontra, amelyre a megvalósítási stratégiái épülnek. Ha például egy kisebb területű magánlakásról beszélünk, akkor sokszor elengedhetetlen szempont lesz a helyspórolás. Ilyenkor a legtöbb ember azon kezd el gondolkozni, hogyan rendezze el a bútorokat, hogy azok minél kevesebb helyet foglaljanak.

Belsőtéri tolóajtó, a helytakarékos

Azonban ezen kívül más módja is van annak, hogy spóroljunk a belső terek kihasználásán.

A legkézenfekvőbb az ajtók kiválasztása. Az ember nem is gondolná, hogy mennyire nagy tereket hozhatunk létre azzal, ha nem kell beleszámolni az ajtó nyílásának és csukódásának a szögét.

Ugyanis, ha tolóajtókat szerelünk be a hagyományosok helyett, akkor nyugodtan tehetünk bútorokat a széléhez, nem kell attól tartanunk, hogy nem lehet majd kinyitni tőlük az ajtót.

Mivel azok a falhoz simulva suhannak szinte észrevétlenül, a fal síkjától 4-6 cm-re állnak csupán el.

Cseresznye belsőtéti tolóajtó

Belsőtéri tolóajtó, a szerelés

Roppant fontos viszont, hogy helyesen, előírás szerint szereljük be őket, mert nagyon sokat számít, hogy az alkotóelemek tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz. Ha nem értünk hozzá, vagy nincs türelmünk az ilyen munkához, akkor tanácsos inkább igénybe venni egy szakértő segítségét. Ugyanakkor az alaprajzok alapján az átlagember is össze tudja rakni a darabokat, kis kézügyességgel. Akármilyen fajta beltéri tolóajtóról is beszélünk, vannak olyan alapszabályok és lépések, amelyek minden fajtára érvényesek, ezért kötelező módon be kell őket tartanunk.

Beltéri tolóajtó, a szabályok

Az első ezek közül a sínek megfelelő méretre vágása. Ez a legfontosabb mozzanat, amivel számolni kell, ha valaki elkezdi a folyamatot. Minden beltéri tolóajtóhoz adnak ilyen alkatrészt, felülre. Alulra a legtöbb esetben általában egy vagy két megvezető görgőt adnak. Nagyon fontos, hogy a méret pontosan megfeleljen az ajtólap és annak mozgásának összegével.

Beltéri tolóajtó függesztő vasalat

A második mozzanat az ajtó helyes beállítása, függőben és vízmértékben, illetve – ha olyan fajta – a méretre vágása. Ezt követően rögzítenünk kell az egész szerkezetet, legtöbbször egy fel-le húzogatós kis felszerelhető retesz segítségével. Ennek köszönhetően áll majd stabilan az ajtó, ráadásul abban is segít, hogy könnyedén át lehessen költöztetni és rögzíteni más helyiségekbe is.

Az utolsó lépés az ellenőrzés. Beállítás után óvatosan működtetve figyeljünk, hogy a tolóajtó akadálymentesen, könnyen húzható-e? Amennyiben akadást tapasztalunk, akkor mindenképpen meg kell keresni annak az okát, nehogy a hibás beszerelés kihatásaképpen idő előtt ki keljen cserélnünk a tolóajtónkat.

Belsőtéri tolóajtó alsó megvezető

Összességében

Legtöbbször elég egy szimpla csavarhúzó is hozzá, de azért érdemes megnézni a tervrajzot is. Előfordulhat, hogy a falazat és a tolóajtó típusától függően akár szükségünk lehet ütvefúróra is. A lényeg, hogy a felszerelés előtt jó alaposan vizsgáljuk meg a rajzot, hogy el tudjuk dönteni: vajon mi magunk is meg tudjuk csinálni, vagy egy hozzáértő segítségére lesz szükségünk.

A tolóajtók manapság nagyon népszerűek a különböző belső terek elkerítésére. Legtöbbször úgy csinálják meg őket, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen beszerelni.

Legyen önnek is helytakarékos belsőtéri tolóajtaja!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment