Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Hogyan lehet megállítani a páralecsapódást a műanyag ablakokon?

Páralecsapódás a műanyag ablakokon

Páralecsapódás a műanyag ablakokon

Ha valaki új lakásba költözik, vagy csak a régit újítja fel, valószínű, hogy újfajta műanyag ablakok lesznek a lakásban a régi fajta egyrétegű helyett. Manapság már nem is igen lehet kapni 2 rétegű üvegezésnél szimplábbat, és egyre inkább jellemzőek a 3 rétegű üvegezések is. A többrétegű üvegezésnek és a modern műanyag nyílászárónak a legnagyobb előnye, hogy kitűnően szigetelnek, amellett, hogy sokszor esztétikusabbak is, mivel jobban illenek a modern bútorzathoz. Manapság, ha csak megtehetik az emberek, műanyag ablakot választanak, kivéve egy pár különleges esetet, például amikor egy műemlékházban laknak, és nem szabad azt műanyagra cserélni. Ebben az esetben megoldásként jöhetnek szóba a műemlék jellegű fa nyílászárók, hőszigetelt üveggel.

Páralecsapódás a műanyag ablakokon

Műanyag nyílászárók hátrányai?!

Mindenki tisztában van a műanyag nyílászárók előnyeivel, azonban annak hátrányairól már annál kevesebben beszélnek. Legyünk mi a kivételek, és nézzünk szembe a kellemes dolgok kellemetlen felével is! A legfontosabb ilyen (amelyből a többi is következik), az, hogy paradox módon, a műanyag nyílászárók túlságosan is jól szigetelnek, olyannyira, hogy a fal sokszor bepenészedik körülöttük. Ez persze nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy hosszabb folyamat eredménye, amelynek vannak figyelmeztető jelei.

Ezek közül a legfontosabb a levegő páratartalma. Ugyanis, ha ez megnövekszik, akkor szinte biztos, hogy idővel a fal is be fog penészesedni, mivel a pára többlet nem tud megfelelően távozni a lakótér belsejéből. Az érzékenyebb emberek rájönnek erre csupán abból is, hogy levegőt vesznek, azonban sokszor nem olyan könnyű kiszúrni ezt. Kaphatók páratartalom mérő műszerek is, ezek azonban elég drágák, és az ember nem szívesen áldoz rájuk.

A másik intő jel az ablaküvegen levő páralecsapódás. Ez már sokkal nyilvánvalóbb, mint az előző, és egyben sokkal kétségbeejtőbb is, mivel ez mindenkinek szembetűnik. Mindezek alapján felmerül a kérdés: mit tehetnénk, hogy megállítsuk ezt a folyamatot? A jó hír az, hogy többféle megoldási stratégiát is választhatunk.

Páralecsapódás a műanyag ablakokon

Műanyag ablak páralacsapódás - mi a megoldás?

A legkézenfekvőbb természetesen a sok szellőztetés. A második a saját páraelszívó üzemeltetése (ami azonban drága, és sok áramot is fogyaszt). Viszont a legfontosabb, amelyet mindig meg kell tennünk, az, hogy vigyázzunk rá, hogy a konyhából ne juthasson be a gőz a többi helyiségbe. Főzés közben ugyanis rengeteg pára keletkezik, amit a legtöbbször nem megfelelően méretezett páraelszívó készülék már nem tud a szabadba juttatni. Ha a pára bent ragadása mégis megtörténik, akkor azonnal ki kell szellőztetni, a konyhában pedig a teljes főzés ideje alatt nyitva kell tartani az ablakot.

A következő, amit meg kell tennünk, hogy semmiképpen nem a lakásban szárítjuk a ruhákat, mert azok is rengeteg párát generálnak, ha vizesek, még több pára keletkezik, mint főzés közben. Ha erre nincs más lehetőségünk, akkor pedig szellőztessünk gyakran a ruhák szárítása közben.

Fürdés közben is iszonyat sok pára kerül a lakótérbe, ha nem vigyázunk. Ezért érdemes zárt belsőajtónál fürdeni, hogy ne terjedjen a fürdőszobán kívülre. Utána pedig még csukott ajtó mellett ki kell engedni a párát az ablakon.

Páralecsapódás a műanyag ablakokon

Összességében:

Ha ezeket mind teljesítjük, akkor máris sokat megtettünk az egészségünk, és a falak szépsége, épsége érdekében. Teljesen azonban lehetetlen elkerülni a túlpárásodást, ha a lakásunk „túl jól” le van szigetelve, és nem tud szellőzni. Érdemes lehet valamilyen szellőztető mechanika beépítése is akár.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes a modern nyílászárókat választani. Cikkünkből kiderült, hogy kis odafigyeléssel akár plusz költség ráfordítása nélkül is kiküszöbölhetőek az említett hátrányok. Amennyiben ez mégsem sikerül, érdemes szakember tanácsát kérni. Mi termékeink mellé ezt ingyen biztosítjuk Önnek!

Kérje árajánlatunkat szellőztetési problémák megoldására!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment