Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Mit tegyünk, ha betörték a műanyag ablakunkat?

Műanyag ablak üvegtörés

Műanyag ablak üvegtörés...

Bárkivel előfordulhat, hogy betörik az ablaka egy szerencsétlenül elrúgott vagy eldobott labda vagy más repülő tárgy miatt. Azonban sajnos vannak esetek, amikor valaki akarattal töri be az ablakunkat egy téglával vagy valami más súlyos tárggyal csínyként, vagy mert ki akartak rabolni. Jobbik esetben senkinek nem esik baja, és csak a törött ablakkal kell foglalkozni.

Azonban már ez is elég stresszes tevékenység. Még rosszabb, ha éjszaka történik az incidens, amikor nem is tudunk rögtön kihívni valakit, hogy hozza helyre a törött ablakunkat. Azonban van néhány lépés, amelyeket követve könnyíthetünk a helyzetünkön, és újra biztonságossá tehetjük az otthonunkat.

Műanyag ablak üvegtörés

Hívjuk a rendőrséget!

Ha arra érünk haza, hogy kirabolták otthonunkat, akkor azonnal hívnunk kell a rendőrséget. Lehetőleg a 112-es központi segélyhívó telefonszámon keresztül. Ez fontos a biztosítónknak való jelentés miatt is, mivel lopás, rablás, rongálás, betörés esetén általában a biztosító társaságok bekérik a rendőrségi jegyzőkönyv másolatát is.

Ami pedig lényeges, hogy ne érjünk semmihez sem addig, amíg a rendőrség ki nem ér, hogy nehogy kompromittáljuk a bizonyítékokat. Mert lehetséges, hogy a betörő hagyott ujjlenyomatot, és ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, akkor már lesz gyanúsított is.

Műanyag ablak üvegtörés

Vegyük fel a kapcsolatot a biztosító társasággal!

Ha rablás áldozatai lettünk, akkor mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a biztosító társasággal. Készítsünk képeket a kárról. Ha lakásbiztosításunk is van, akkor a biztosító társaság a következő lépésekről is tájékoztatást ad, hogy minél hamarabb meg legyen javítva az ablakunk. Ha ezt nem fedezi a biztosítónk, akkor érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot egy non-stop szolgálatban lévő üvegezővel. Ha ezt nem szeretnénk, vagy nem áll módunkban, akkor le is takarhatjuk a törött üveget, és reggel kérhetünk akár több árajánlatot is az üvegezésre, vagy megcsinálhatjuk mi magunk.

A leggyorsabb azonban, hogy ha tudjuk, akkor a nyílószárnyat leakasztva azt elvisszük egy közeli üvegeshez. Biztosítók szempontjából fontos még, hogy az üveges szakember számlaképes legyen, mivel a bizonylatot a biztosító társasághoz el kell juttatni. A kár kifizetése a számla alapján történik meg.

Műanyag ablak üvegtörés

Keressünk kesztyűt!

A törött üveg igen éles lehet, és pont arra nincs szükségünk az éjszaka megkoronázása gyanánt, mint hogy elvágjuk a kezünket. Ezért mielőtt az üveghez érnénk, mindenképpen vegyünk fel vastagabb, esetleg munkás kesztyűt.

Ha nem hiányzik az üvegből, csak berepedt, akkor óvatosan, lehetőleg egy hosszabb tárggyal, mondjuk egy seprűnyéllel kicsit nyomjuk meg a repedt üveget, hogy lássuk, elég erős-e még ahhoz, hogy ne essen szét.

Ragasszuk le a repedést!

Ha az üveg elég erősnek tűnik, akkor kerítsünk egy széles ragasztószalagot, és óvatosan ragasszuk le vele a repedéseket az ablak mindkét oldalán. Ha pedig az üveg nem elég erős, akkor szintén óvatosan szedjük ki az üvegdarabokat a keretből. Lehetőleg csak az üvegdarabok lapját csípjük meg, mivel az élük a törés mentén szinte borotva élessé válik!

Fogjunk egy mérőszalagot!

Mérjük le azt a felületet, amely fedést igényel. De ha van elég ragasztószalagunk, akkor megéri azzal fedni az egész ablakfelületet, mert az a legbiztonságosabb.

Takarjuk le a műanyag ablakszárnyat!

Fedjük le a törött területet néhány réteg szemeteszsákkal, és ragasztószalaggal biztosítsuk oda. Ezt az ablak mindkét oldalán meg kell tenni.

Műanyag ablak üvegtörés

Keressünk egy fadarabot a műanyag ablak lefedéséhez!

Ideális esetben van egy furnérlemezünk a garázsban, amelyből kivághatunk egy akkora darabot, amelyre szükségünk van. Ha nem rendelkezünk furnérlemezzel, akkor egy másmilyen fadarab is jó lesz, hogy azzal biztosítsuk az ablakunkat. De akár egy nagyobb darab kartonpapír is megteszi ideiglenesen. Ezt az ablak mindkét oldalára fel kell helyezni, hogy valóban biztonságban tudjuk érezni magunkat.

Ha mindezt megtettük, akkor akár több napunk is van arra, hogy szakemberhez forduljunk.

Hívjon egy szakembert!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment