Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Nyitásirány meghatározása

blog NAFA Kft. Ajtó, Ablak! nyitásirány meghatározása

Honnan bal? Avagy, nyitásirány meghatározása!

Mindennapos eset, hogy az oldalirányok meghatározásakor vita támad. Például: közlekedési baleset tanúinak vallomása először ellentmondásosnak tűnik, mert az esetet amögül szemből balról jövőnek, a karambolt szemből észlelő viszont jobbról haladónak mondja ugyanazt a járművet. Persze honnan nézve balos vagy jobbos a haladás.

Nem ennyire kritikus, de azért kemény vitákat, sőt átszerelést, többletkiadást okozhat az is, ha a nyílászárók (ajtók, ablakok) nyitásirányának irányát eltérően értelmezik.

blog NAFA Kft. Ajtó, Ablak! nyitásirány meghatározása

A viták megelőzésére a következőkben részletesen ismertetjük a nyílászárók különféle nyitásának módját, azok hivatalos megnevezését és építészeti rajzjeleit, szimbolikus ábrázolását.

Az oldalmeghatározásnál adódik a legtöbb vita, ezért érdemes megjegyezni, hogy balos az a nyílászáró, amellyel a nyílás szerint belsőoldalán szemben álva, az oldalra nyitó kilincsét bal kézzel foghatjuk meg, amelynek szárnya bal felé nyílik, s amelynek pántjai a szárnyat a bal kezünk felőli oldalán kapcsolják a tokhoz.

Jobbos értelemszerűen a másik irányba nyíló!

Nyitásirány meghatározása elölnézet, normál nézet

Ablakok nyitásirányának megállapítása:

Ablakok, illetve erkélyajtók esetében a nyílási irányt egy, az ablaktáblára rajzolt háromszöggel jelölik. A háromszög csúcsa a kilincsre, két szára a pántoldalra mutat. Azaz a szárny a háromszögnek a szárnykeret egyik oldalára mutató hegyénél nyílik.

Bukónyíló ablakok esetében két irányban is nyithatók, felül befele buktatható, és oldalra jobbos vagy balosként. Ilyenkor a nyitásirányok jelölésére két háromszöget is rajzolnak az ablaktáblára.

A háromszögeket vagy vékonyabb vagy szaggatott vonallal rajzolják, hogy elüssenek az ablak, az ajtó rajzától. A nem nyitható nyílászárókat azaz a fix szerkezeteket átlós szaggatott vagy vékony vonallal jelölik.

blog NAFA Kft. Ajtó, Ablak! nyitásirány meghatározása

Bukónyíló Balos

blog NAFA Kft. Ajtó, Ablak! nyitásirány meghatározása

FIX (nem nyitható)

blog NAFA Kft. Ajtó, Ablak! nyitásirány meghatározása

Bukónyíló Jobbos

Erkélyajtó nyitási irány meghatározása:

A tolóablakok, üvegfalak, tolóerkélyajtók, tolóajtók mozdítható szárnyára nyílhegy alakot rajzolnak és a szárny rajzán kiemelik az az álló kereten innen vagy túlról csúszik az mellé. Sok félreértést okoz az utóbbiak jobbos – balos nyitásának értelmezése. Ezek értelmezését mutatja – szemből nézetben- az ábrapár.

Tolóbukó Fa Erkélyajt jobbról balra toló

Tolóbukó erkélyajtó, jobbról balra toló kivitel

Tolóbukó Fa Erkélyajtó balról jobbra toló

Tolóbukó erkélyajtó, balról jobbra toló kivitel

Akadnak ugyanis igen ravasz nyitású ajtók, ablakok is, amelyek tervezése vagy beépítése esetén célszerű előre rögzíteni, hogy azok miként nyíljanak majd. S az sem árt, ha ilyenek mellé egyértelműen oda is írjuk a különleges nyitási mód lényegét.

Tehát az asztalos alapszabály kicsit módosítva: „Inkább kétszer egyeztetni, mint egyszer bontani!”

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment