Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

3 módja az erkélyajtók megfelelő gondozásának

Erkélyajtó gondozása

Erkélyajtó gondozása

Akár kertes-házban, akár panel lakásban lakik, mindenképpen jó, ha van egy erkélye. Nincs olyan ember, aki ne szeretne kiülni egy kicsit a szabad levegőre, és maga mögött hagyni, szó szerint is, a lakás négy fal közti hangulatát, kiszakadni kicsit a mindennapok hajtásából, relaxálni. Akinek a kertre néz az erkélye, annak szerencséje van, mivel nincs annál szebb és megnyugtatóbb látvány. Azonban az sem jár rosszul, aki például a felső emeleten lakik, és gyönyörű kilátása nyílik a városra.

Erkélyajtó gondozása

Hogy kerül a képbe az erkélyajtó?

Mindenesetre, ez az egész csak akkor érvényesülhet, ha az erkélyajtó szépen néz ki. Ellenkező esetben, elronthatja az egész esztétikáját, és hangulatát. Ha csúnya az ajtó, nem szívesen tekintenek az emberek az erkélyünk felé.

Sokféle ajtó létezik, de mindegyik fajtára igaz, hogy a méretükből adódóan viszonylag drágábbak. Az áruk vetekedik egy bejárai ajtóéval, szóval mindenképpen oda kell figyelni, hogy megfelelően gondozzuk őket, hogy aztán ne legyen szükség a túl gyakori cserére.

Mindegyik erkélyajtóra jellemző, hogy nagy ablaküveg van benne. Persze, találhatunk ellenpéldát is, de csakis az extrém esetekben. Viszont mi most nem ezekkel foglalkozunk, hanem az átlaggal, mert a többségnek igyekszünk tanácsot adni ezeket a dolgokat illetően.

Erkélyajtó gondozása

Erkélyajtó ápolás: az üveg

A legelső, és legfontosabb, amit megtehetünk tehát, az üveg rendszeres és alapos tisztítása. Ez nagyon fontos dolog, mert ez alapozza meg az egész esztétikáját, két nézőpontból is: kívülről, és belülről is. Sokkal szebb, ha egy olyan ablakon nézünk ki, amin át is látunk, és nincs tele maszattal, valamint az is sokkal jobb, ha sok fény jön be kívülről, így a lakásnak is más hangulata van.

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi fény elveszik, hogyha az ablaküveg piszkos, vagy poros. Ez pedig nagyon fontos lehet a lakás hangulatát tekintve. Minél több természetes fény jön be, annál pozitívabb a légkör.

A tisztítását végezhetjük a kereskedelmi forgalomban kapható ablaktisztító szerek szinte bármelyikével. Ha az üveg nagyon piszkos, akkor érdemes a tisztítás előtt langyos vízzel átöblíteni, és várni, míg megszárad az erkélyajtó üvege, majd utána rámenni a tisztítószerrel.

Erkélyajtó gondozása

Erkélyajtó ápolás: a ráma és a tok

A második, amit megtehetünk, az a keretek folyamatos tisztán tartása. Fontos, hogy ezek is összhangban legyenek, mivel nagyon csúnya, ha a szép erkély és tiszta ablak mellett egy piszkos keret „díszeleg”. Nagyon figyelni kell arra, hogy ez milyen anyagból van, és pont olyan anyagra való tisztítószert kell alkalmazni rá.

Ha egy műanyag fehér keretről van szó, akkor erre való tisztítóval kell törölgetni, mert ellenkező esetben besárgulhat. A nyílászáró szárnyának és tokjának tisztításához langyos vizet és a háztartásban használt semleges tisztítószereket lehet használni. A tisztításhoz ne használjon szemcsés súrolószereket és karcolást okozó eszközöket. Óvjuk a nyílászáró vasalatait a víz behatolásától.

Ha fa nyílászárókról beszélünk, akkor mindenképp ajánljuk a felületkezelés tartóssága érdekében az ápoló balzsam használatát, mely balzsam minden felületkezelő rendszer sajátja, tehát a felületkezelő cég által előírtat és az ő általa forgalmazott balzsamot kell alkalmazni. Cégünknél természetesen az általunk használt felületkezelő rendszerhez való ápoló balzsam megrendelhető, megvásárolható.

Évente kétszer, de egyszer mindenképpen szükséges a használata. Ez a nyílászárókra rakódott szennyeződések eltávolításával kezdődik. A következő lépés az ápoló balzsam felvitele, ami további védettséget biztosít a nyílászáróknak. (Hangsúlyozzuk, hogy nem ez, hanem a felületkezelő anyag adja a fő védettséget.) Az ápoló balzsam plusz védettséget biztosít az időjárás ellen és frissíti a felület védőrétegét, lezárja a keletkezett mikrorepedéseket, ezáltal hosszabb élettartamúak lesznek a nyílászárók.

Erkélyajtó gondozása

Erkélyajtó gondozás: a vasalatok

A harmadik lépés pedig a nyikorgás megszüntetése. Bár ez nem tűnik olyan fontosnak, mint a másik kettő, mégis megéri odafigyelni rá, mert ha nem tesszük, akkor az elveheti a kedvünket az erkélyajtó kinyitásától is (akár tudat alatt, akár nyilvánvalóan).

A vasalatok mozgó, forgó, csúszó alkatrészeit évente egyszer mindenképpen szükséges tisztítani és olajozni (akár WD40-nel is), mivel a levegő páratartalma és a levegőben lévő, szabad szemmel alig látható por részecskék előszeretettel rakódnak le a vasalatok mozgó részein, ezzel jelentősen megrövidítve a működési élettartamot.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy erkélyajtaja hosszú évekig szolgálja kényelmét, kérje karbantartási árajánlatunkat MOST!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment