Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Milyen jelek utalnak arra, hogy le kell cserélnie a nyílászárókat?

Műanyag bejárati portál beépítése

Eljött a nyílászáró csere ideje

Ha lakásfelújításról van szó, akkor gyakran esik a választás a nyílászárók cseréjére. Az esztétikai okokon túl az energiatakarékosság is fontos szempontnak számít. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fűtési költségek jelentősen csökkenthetőek akkor, ha a nyílászárók a megfelelő állapotba kerülnek. De mégis mikor válik feltétlenül szükségessé a csere? Milyen jelek utalnak arra, hogy bizony nem odázhatjuk tovább az ezzel járó kiadásokat?

Nyílászáró csere – az időjárás

A régi építésű ingatlanok esetében gyakran jelentenek problémát az elavult nyílászárók. Ennek negatívumait elsősorban a téli időszakban érezhetjük, hiszen sokszor még akkor sem sikerül felfűteni a helyiséget, ha a fűtés magas fokozaton megy. Ilyenkor sokkal több fűtőanyag is fogy, ami megnöveli a téli rezsiköltségünket! Ha úgy érezzük, hogy hiába fűtünk, mégsem sikerül kellemes meleget teremteni, akkor célszerű elgondolkodni a nyílászárók korszerűsítésén.

Gyakori jelenség ilyenkor az is, hogy mozog a levegő a helyiségben, és szinte befúj a kinti hideg. A háttérben nem más áll, mint a megvetemedett, korszerűtlen, nem megfelelő szigetelést nyújtó nyílászáró-rendszer. Beszélhetünk itt akár a szigetelőgumik, és akár a hőszigetelő üvegezés hiányáról is.

Régi ablak

Nyílászáró csere – az idő vasfoga

Ha nehezen záródnak az ablakok, és megvetemedés tapasztalható, akkor is érdemes előnyben részesíteni a cserét, ugyanis a helytelen záródás következtében szintén az utcát fogjuk fűteni a téli hónapokban.

Nem csak a hideg időszak kapcsán fontos azonban, hogy odafigyeljünk a megfelelően szigetelő ablakokra, hanem a nyári tikkasztó hőség lakáson kívül rekesztése érdekében is. Sokan vannak, akik nem rendelkeznek klíma berendezéssel. Számukra a leginkább hasznos az, ha a reggeli szellőztetés után becsukják az ablakokat, s egészen estig úgy is tartják azokat. Természetesen ez csak akkor működőképes trükk a meleggel szemben, ha a nyílászárók megfelelően funkcionálnak.

Nyílászáró cserével spórolni?!

Műanyag portál beépítésa

Az aktuális kormányok mindig elhatározzák magukat nagy hangzatos kampányszövegekkel az úgynevezett rezsicsökkentés mellett. Ezekkel az intézkedéssel azt üzenik a lakosság felé: „Nem probléma, hogy korszerűtlen, az energiahatékonyság legkisebb szikráját nem tartalmazó technikákkal, berendezésekkel, lakásokkal rendelkeztek, mi majd lecsökkentjük a rezsit, és olcsóbb lesz pazarolni.”

Ez nem egy modern gondolkodás, habár mostanában látni politikai szinten törekvéseket az energiahatékonyság növelésére is, de még mindig el vagyunk maradva ezen a téren.

Az igazi cél az, hogy télen benntartsuk a meleget, nyáron pedig kint. Ezzel egy megfelelően élhető klímát teremtsünk otthonunkba, különösebb energiapazarlás nélkül, ez a legolcsóbb módszer. Ennek első lépcsőfoka a korszerűtlen és energiapazarló nyílászárók lecserélése!

A megoldás: nyílászáró csere!

Műanyag ablak beépítve

Ma már nem kerül csillagászati összegekbe a nyílászárók korszerűsítése, s ha mégis túl soknak bizonyulna a kiadás, akár kedvezményes hitelfelvétellel is megoldható. A tapasztalatok szerint komoly ezreket spórolhatunk meg havi szinten azzal, ha odafigyelünk az ablakok állapotára. Érdemes olyan típusok mellett letenni a voksot, amelyek egyébként záródás terén is maximális biztonságot nyújtanak, hiszen ez az otthon védelme érdekében nélkülözhetetlen.

A tavasztól őszig terjedő hónapok ideálisnak bizonyulnak a lakás felújítása, korszerűsítése céljából. Megéri ezeket a hónapokat választani, s a télnek már tökéletes állapotban levő ablakokkal nekivágni.

Cserélje le ön is korszerűtlen ablakait, ajtajait!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment