Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

CSOK 2016

NAFA KFt. Otthonteremtési Támogatás CSOK 2016

CSOK 2016, állami milliók otthonteremtésre!

CSOK 2016 azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, az eddigi legbőkezűbb otthonteremtési kedvezmény. Életbelépése 2106. január 1.

Amennyiben az igénylő házaspárnak legalább három gyermeke van, vagy a tervezet gyermekvállalás legalább három gyermeke lesz, úgy új lakás építésére vagy új lakás vásárlására akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásra és további 10 millió forint kamattámogatott hitelre is jogosult lehet.

NAFA KFt. Otthonteremtési Támogatás CSOK 2016

Támogatás a CSOK nemcsak a nagycsaládosoknak kitűnő lehetőség, mert az egy, vagy két gyermeket nevelők is több pénzre jogosultak, mint korábban. Így nem csak az egykori szocpolhoz képest jobbak a kondíciók.

A CSOK-ot 2015. július 1-jén vezette be a kormány, s az idei kibővítéssel, illetve a februári módosításokkal a korábbi kedvezmények jelentősen megugrottak. Nem csak a nagycsaládos esetében nőtt 10 millió forintra a vissza nem térítendő kedvezmény, bizonyos esetekben a CSOK 2016 a két gyermekesekkel is bőkezűbb lett. A kedvezmény az egy gyermeket nevelőknek 600 ezer forintot biztosít új otthon vásárlása vagy építése esetén, illetve használt lakás vételekor. Jelentős az ugrás már a kétgyermekesek esetében is.

Új lakás vásárlása vagy építése esetén 2,6 millió forint vissza nem térítendő állami segítség jár, a használt ingatlan vételekor pedig 1,43 millió forintig segíti. A nagy családosok esetében szintén nemcsak a 10+10 millió forint lehet csábító: a használt lakások vétele 2,2 millió, illetve 2,75 millió forintot érhet a három-, illetve négygyermekeseknek. A CSOK nemcsak a támogatások terén nagyvonalúbb elődeinél, sok esetben a feltételei is kedvezőbbek.

NAFA KFt. Otthonteremtési Támogatás CSOK 2016

A támogatást azok is kérhetik, akik csak tervezik a család bővítését. Azok is megkaphatják a 10+10 millió forintos támogatást, akiknek egy gyermekük sincs, de az egyik fél 40 év alatti. Feltétel, hogy a három gyermek 10 éven belül kell megszületnie. Előre igényelt CSOK a már legalább egy gyermekkel bíró szülőknek is jár.

A törvény szerint elég az egyik szülőnek 40 év alatt lennie az egy vagy két pluszba vállalt gyermek esetén, a gyermekválásra előírt határidő szintén 10 év.

CSOK, 5 millióig az áfa is visszaigényelhető!

Az új lakást építők duplán jól járhatnak a CSOK-kal, hiszen nemcsak a vissza nem térítendő támogatásokból profitálhatnak. A jogszabály szerint adó-visszatérítés jár azoknak az építőknek és építtetőknek, akik maximum 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakást, vagy legfeljebb 300 négyzetméteres hasznos alapterületű egylakásos lakóépület építenek vagy építettnek, és azt a bekerülési költség kifizetéséhez veszik igénybe.

A támogatás mértéke a számlákkal igazolt költségek áfaösszege, de legfeljebb 5 millió forint. Ám csak 2015. január 1-je után kiállított számlák után jár adókedvezmény, a mit 2019 végéig lehet igénybe venni, de csak egy alkalommal.

Erre érdemes a CSOK igénylésénél figyelni!

Nagyon sokan vágnak bele új ház építésébe a CSOK igénybevételével, érdemes ezért áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat. Milyen követelményeknek kell megfelelni, mely dokumentumok bemutatására van szükség, kérhető-e támogatás más által elkezdett építkezés befejezéséhez?

Alapszabály, hogy a CSOK a 2008. július 1-jén vagy ez után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésének bekerülési költségéhez igényelhető. Bekerülési költségnek általánosságban az építési, közműbekötési és lebonyolítási költségek minősülnek. A telek megvásárlása azonban nem, így telekvásárláshoz szükséges önerőt máshonnan kell előteremteni.

A támogatás kizárólag használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező ingatlan építéséhez kérhető, vagyis a CSOK 2016 igényelhető megkezdett, akár más által megkezdett építkezés befejezéséhez is. Szintén fontos szabály, hogy az újonnan épített ingatlannak legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, valamint fürdőhelyiséggel és WC-vel is rendelkeznie kell. Alapkövetelmény a közműves áramszolgáltatás és egyedi fűtésmód megléte, ahogyan a szennyvíz elvezetési vagy egyedi szennyvíztárolási lehetőség is. Szintén elvárás, hogy vezetékes ivóvíz, ennek hiányában ivóvíz minőségű vizet adó kút álljon rendelkezésre a telken.

Fontos, hogy egylakásos lakóépületek építésekor a hasznos alapterületnek egy gyermek esetén 70, két gyermek esetén 80, három gyermek esetén 90 négyzetmétert kell minimálisan elérnie. A kedvezmény összege egy gyermek esetén 2,6 millió, míg három vagy több gyermek után 10 millió forint lehet.

Az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézet részére bemutatja a készültségi fokoknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott teljes bekerülési költség legalább 70 százalékáról kiállított számlákat. Lényeges, hogy csak az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számlák mutathatóak be. A számlabenyújtási kötelezettség az építkezés során felhasznált bontott anyagok értékéig csökkenthető, maximum a számlával igazolandó bekerülési költség 20 százalékával.

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment