Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Zsalugáter típusok és jellemzőik

Festett zsalugáter Roto

Zsalugáter típusok

A zsalugáterekre sokan úgy gondolnak, hogy egy mára már viszonylag háttérbe szorult külső sötétítő. Az igazság azonban az, hogy a valamikor igencsak nagy népszerűségnek örvendett zsalugáter még mindig megtalálható a házak, lakóházak, középületek, nyaralók, borászatok, vadászkunyhók ablakain, bár inkább a mediterrán stílusvilág szerelmesei élnek a sötétítés eme lehetőségével.

Régi zsalugáter

Holott a zsalugáter egy igencsak jó megoldásnak nevezhető, hiszen kitűnően véd a hőtől és a fénytől, sokszor sokkal jobban, mint a ma elterjedt rolók. Nem is beszélve arról, hogy fizikailag is mennyivel nagyobb védelmet jelentenek az ablakok számára.

Ezeket a tulajdonságait ismét egyre többen fedezik fel, és ezáltal minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a reneszánszát élő modernizált árnyékoló:

A zsalugáter!

Itt láthat egy kis ízelítőt legfrissebb munkáinkból…

Cikkünk a képek alatt folytatódik, görgessen lejjebb.

Vagy kérje máris személyre szabott ajánlatát:

Zsalugáter alapanyagai

A zsalugáterek alapvetően fából készülnek, ez legalábbis a hagyományos alapanyaguk, de mára már találhatunk műanyagból és alumíniumból készült darabokat is, melyek ellenállóbbak az időjárási körülményekkel szemben. Meglehet, hogy a fából készültek kinézet szempontjából előnyt élveznek, de az alumíniumból készült zsalugáterek is kaphatnak már olyan borítást, amely fa hatását kelti.

Ezzel együtt azonban a fa hőszigetelése jobbnak nevezhető, mint az alumíniumé. Viszont a természetes fa mintázata nem utánozható le, semmilyen módon, mert nem ismétlődő mintáról, erezetről beszélünk. Ráadásul a mai modern felületkezelő anyagok képessé teszik a fa zsalugátereket arra, hogy felvegyék a harcot az időjárás viszontagságaival is.

Zsalugáter típusok

Amikor a zsalugáterek típusairól beszélünk, nem csak az alapanyagra gondolunk. Alapvetően ugyanis két típusú zsalugátert különböztethetünk meg. Beszélhetünk fix és mozgatható lamellás kivitelről. De létezik egy speciális zsalugáter típus is, az úgynevezett mediterrán zsalugáter!

Festett zsalugáter Roto

Zsalugáter fix lamellákkal

A fix lamellás zsalugáter lamellái magától értetődően nem mozgathatóak. Tehát nem állíthatóak a lamellák közötti rések, mert azok már alapban rögzítve vannak. Így azt sem lehet szabályozni, hogy mikor mennyi fényt engedjen be a zsalugáter a helyiségbe.

Olyan helyeken, ahol erre nincs is szükség, tökéletes választás lehet, hiszen a hő- és fényvédelem adott, mivel folyamatosan szűrt fényt engedünk csak be általa, viszont teljesen sötét sem lesz sosem.

Kivéve akkor, ha a fix lamellás zsalugáter egy speciális típusát választják, melynél a lamellák teljesen fedik egymást, illetve ha teli táblás zsalugátert, úgynevezett spalettát választjuk. Ezeknél csak úgy engedhetünk be fényt és levegőt, ha kinyitjuk a zsalugáter táblákat.

Régi spaletta

Zsalugáter mozgatható lamellákkal

A második típusba a mozgatható lamellás zsalugáterek tartoznak, melyeknél egy rudazattal változtatni lehet a lamellák állásszögét. Ennél a típusnál tehát szabályozhatjuk, hogy mennyi fényt engedünk be a helyiségbe.

Zárhatjuk a lamellákat, amellyel szinte teljes sötétséget érhetünk el, vagy egészen kinyithatjuk őket, amellyel már egész világos lehet a szobánkban, és szellőztetéshez is ideális. A fix lamellás és a mozgatható lamellás zsalugáterek közti árkülönbség nem túl nagy, nagyságrendileg néhány ezer forintról beszélhetünk mérettől függően.

Natur zsalugáter lamellák fekete vasalattal

Összességében

Amennyiben tehát megfelelő árnyékolót keresünk, nem fogunk csalatkozni, ha a zsalugáter mellett döntünk. És még klímaberendezésre sem kell költenünk. Egyébként egyre többen kérnek zsalugátert műanyag nyílászárókra, ajtókra, ablakokra.

A festett fa árnyékolók és fehér műanyag közti kontraszt igen hangulatossá és esztétikussá tudja varázsolni otthonunk külső megjelenését. Tekintse meg zsalugáter galériánkat, vagy olvassa el cikkünket a zsalugáterek történelméről!

Igényeinknek megfelelően választhatunk különböző színűre festett fából készült változatot, illetve fix vagy mozgatható lamellás zsalugátert is, akár mediterrán kivitelben. Akárhogy is legyen, a hő- és fényvédelem a felszereléstől kezdve megoldott lesz.

Legyen önnek is modern zsalugátere!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment