Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Tetőablak, tetőtéri ablak

Ajtó, ablak, tetőablak, tetőtéri ablak

Több kényelem a tetőtérben

A piaci trendek azt mutatják, hogy az építkezők egyre inkább keresik az alapnál többet nyújtó, az egyedibb lakókörnyezet megteremtését szolgáló terméket, mint a jelen cikkünkben bemutatott tetőablakokat, tetőtéri ablakokat és különböző változataikat, kiegészítőiket. A tetőtéri ablakok piacvezetői mint Roto, Velux, Fakro mind felismerték a piaci igényt, és élen járnak az ilyen irányú fejlesztésekben is.

Francia tetőerkély

Ajtó, ablak, tetőablak, tetőtéri ablak

A tetőteret igazán luxuskategóriába emeli az erkélyé nyitható tetőtéri ablak. A térdfallal nem rendelkező tetőterekbe így a padlótól szinte a mennyezetig akadálytalanul juthat be a természetes fény. A tökéletes fényviszonyok mellett a térélmény is páratlan lesz a lakók számára, főként akkor, ha erkélyé nyitják az ablakot. Mivel csukott állapotban tetőfelületbe simuló ablaknak tűnik, olyan védett épületeknél is jól használható, ahol erkély építésére hatóságilag nincs lehetőség.

A fafelületű tetőerkély szerkezetileg kétféle típusú tetőtéri ablakból áll, egy felső tengely mentén nyíló ablakból, és egy másik, alsó ablakelemből, mely két oldalán védő korlát és rács található. A felső rész 45 fokig nyílik felfelé, tehát egy 45 fokos tetőhajlásszögű beépítésnél a felső elem vízszintesig nyitható, ami kényelmes használatot eredményez. Nyitás közben bármely állásban megállítható, a külső ablak felület tisztíthatósága is biztosított, az ablakszárny középső tengely körüli átfordításával.

Az alsó elem a felső ablak nyitása után tolható függőleges helyzetbe, a vele egybeépített teleszkópos korlátrész segítségével. A beépítéshez a tető hajlásszögének 35-53 fok között kell lennie. Tetőerkély ablak ára elég meredek 800.000.- Ft és 850.000.- Ft közötti ársávban helyezkedik el.

Tetőkijárat a lakótérből

Ajtó, ablak, tetőablak, tetőtéri ablak

A piacon már régóta forgalomban lévő tetőkibúvók mellé már olyan terméket is kínálnak a gyártók, amely a lakott, fűtött térből nyújt szabad kijárást a tetőre. A tetőtéri ablakok műszaki és esztétikai tulajdonságaival mindenben megegyező tetőkijárat egyedül a nyitás módjában tér el. Egy kilincs segítségével az ablakszárny oldalra nyitható, teleszkóp segítségével, tetszőlegesen megválasztva a nyitásirányt jobbos vagy balos kivitelben. Ár, a tetőkijárat 115.000.- Ft és 190.000.- Ft között kapható.

Füstelvezető tetőablak

Gravitációs füstelvezető rendszer részeként tűz esetén a helyiségben keletkezett füst és hő elvezetésére szolgál. Nyitás esetén speciálisan alsó pántokon bukik kifelé ezzel a technikával megvédi a füstelvezető nyílást a széltől ami visszafújná a füstöt a beltérbe. Az ablak motoros nyitással rendelkezik, mely automatikusan kinyitja az ablakot füstmentesítő vezérkörből jövő impulzus hatására.

Normál, eseménymentes használat esetén bevilágító, és manuálisan vezérelhető szellőző funkciót tölt be az ablak, leggyakrabban lépcsőházakban. 20-60 fok közötti dőlésszögű tetőkbe építhetőek be. Ára 480.000.- Ft-tól 520.000.- Ft, mely tartalmazza a működtetéshez szükséges motort, motorokat is.

Panoráma tőablak

Ezek a típusú ablakok nagyobb nyitást tesznek lehetővé. A hagyományos 45 fokos nyitás helyett, az ablakszárny felnyíló módban a felső tengely körül 0-40 fokig, a rögzítés feloldása után akár 0-68 fokig fokozatmentesen nyitható. Billenő módban a középső tengely körül 180 fokig átfordítható, így a külső üvegfelület könnyedén tisztítható és a külső hővédő roló egyszerűen kezelhető. Az ablakszárny nagy mérete és a 68 fokban történő nyithatósága lehetővé teszi a könnyű kijutást a tetőre. Ár tekintetében 200.000.- Ft és 350.000.- Ft között kell számítanunk.

Tetőablak - hagyományos nyitásmódok

Ajtó, ablak, tetőablak, tetőtéri ablak
  • billenő tetőablaka legelterjedtebb nyitásmódú tetőtéri ablak, középmagasságban elhelyezett vasalattal, mely körül az ablakszárny 180 fokban átfordítható, így a külső üvegfelület is könnyedén tisztítható

 

  • felnyíló tetőablakaz ablakszárny felnyíló módban a felső tengely körül 0-35 fokig fokozatmentesen nyitható, ez a típus rendelkezik billenő móddal is a külső üvegfelület könnyű hozzáférhetősége érdekében a középső tengely körül 180 fokban átfordítható

Lapostető felülvilágító

Az új építésű családi házaknál egyre nagyobb számban megjelenő zöldtetős megoldásoknál is alkalmazható kupolás és sík üvegfelületű bevilágítók nagy népszerűségnek örvendenek a piacon. Újdonság a kupolás kialakítás mellett kapható sík felületű ablakok, melyek elérhetőek járható kivitelben is, mely akadálymentes mozgást tesz lehetővé teraszokon, lapostetőkön, mert csukott állapotban belesimul a járófelületbe.

Megvásárolható tetőkijárat és füstelvezető változatokban is. Az árat nagyon sok minden befolyásolja, mint méret és lépésállóság, 110.000.- Ft és 1.250.000.- Ft között.

Műanyag tetőtéri ablakok

Különlegességük, hogy az ablakszárny és az ablaktok anyaga réteg ragasztott fa, melyet fehér színű poliuretán borítással látnak el. Mind az ablakszárny, mind az ablaktok egy öntvényből készül, így:

  • a sarkokban nincsenek látható forrasztóvarratok
  • a méretek tekintetében nincsen pontatlanság, eltérés
  • a lekerekített sarkoknak és éleknek köszönhetően a kezelés és tisztítás egyszerűbb
  • a felület nagy szilárdságú, élettartama hosszú és kiválóan ellenáll a sérüléseknek

Tetőablak burkolókeret

Az új tetőfedő anyagokhoz igazították burkolókeret kínálatukat a gyártók. Míg a régi típus maximum 90 mm profilmagasságú tetőfedő anyagokhoz volt használható, az új esetében ez a profilmagasság maximum 120 mm lehet. Ez a változás mediterrán cserép használata esetén rendkívül előnyös. A felső és az oldalsó elemeket magasabb szivacsréteggel látták el mint korábban, így a keret magasabb profilú tetőfedő anyagokhoz is biztonságosan csatlakoztatható.

A burkolókeret igazi újdonsága az alsó elemhez tartozó köpeny anyaga és kialakítása. A korábbi ólom alapanyag helyett környezetbarát köpeny két réteg alumínium lemezből készül, melyek között butil és bitumen keverékből előállított tömítőanyag található.

Tetőablak - kiegészítők, extrák

Ajtó, ablak, tetőablak, tetőtéri ablak
  • automata tok szellőző
  • hővédő roló
  • külső redőny
  • reluxa
  • áttetsző roló
  • fényzáró roló
  • szúnyogháló
  • harmonika árnyékoló
  • távnyitó rúd
  • motoros távnyitó
  • távirányító
  • szélérzékelő
  • gyerekzár
  • belső burkolat

Az elmúlt években nagy fejlődésen mentek keresztül a tetőablakok, mind minőség mind választék és felszereltség tekintetében is. A nagyobb gyártók mind Roto, Velux, Fakro kínálata eltér egymástól, de a főbb típusok mindegyik gyártó kínálatában megtalálhatóak. Érdemes több időt ráfordítani és jól körüljárni a témát, mivel a mai tetőablakok tartósság szempontjából is remekül vizsgáztak, jóllehet egy életre választunk tetőablakot.

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment