Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Szellőztetés, itt a megoldás!

Szellőztetés, aereco 9+1 tipp

Szellőztetés...

A gyakorlatban is azonnal alkalmazható szellőztetéssel kapcsolatos tippekért olvasson tovább.

Penész, pára a lakásban. Sokan foglalkoznak ezzel a problémával, hiszen manapság mindenki szigetel. Jól záró ablakokra cseréli a régi nyílászáróit, akár fa ablakokra vagy műanyag ablakokra. Így bent tarthatjuk az áldott meleget az otthonunkban, csökkenthetjük a fűtésszámlát, spórolhatunk, viszont egy fontos dologról sokan megfeledkezünk – a téli időszakban -, a megfelelő szellőztetésről.

Aztán jönnek a kellemetlen meglepetések. A kellemes meleg, párás levegőt eredményez, és jönnek a kis fekete pöttyök a falsarkokban, szekrények mögött. Aztán átjönnek a szomszédok, akik, naná, hogy meglátják az egyetlen pókhálót a sarokban, és a kis fekete kellemetlenkedőket a falon. Ciki… Ekkor szörnyű szagú vegyszereket cipelünk haza a boltból, amely eltünteti a foltokat, és a probléma megoldva, átmenetileg.

Nagyanyáink szerint azért fontos a mindennapos szellőztetés, mert a friss levegő jobban melegszik.

Ami önmagában nem feltétlenül igaz, az viszont igen, hogy levegőcserére szükség van.

Életünk legnagyobb részét „bezárva” töltjük, a külső hatásoktól védetten. Azonban a túlzott védelem akár ártalmas is lehet.

Gondoljunk csak bele, mennyire üdítő is tud lenni egy séta a friss levegőn. A lakásunkra, munkahelyünkre ugyanúgy ráfér a levegőcsere, mint a szervezetünkre.

szellőztetés, aereco 4

A régi idők ablakai, ha kellett, ha nem, beeresztették a hideg levegőt. Ma már csak mosolygunk a lassan feledésbe merülő hosszúkás szivacsokon, párnákon, melyekkel anno igyekeztünk védekezni a külvilág beáramló hidegétől.

A mai nyílászárók tökéletesen zárnak. Azonban nem zárhatjuk ki magunkat teljesen a külvilágtól, nem foszthatjuk meg szervezetünket – és lakásunkat – a kinti friss levegőtől.

Lehetséges, hogy Ön nem szellőztet?!

Az emberek hajlamosak az egész problémahalmazt a szőnyeg alá söpörni, és egyszerűen inkább semmilyen módon nem szellőztetni, vagy csak akkor, amikor már elviselhetetlenül rossz a levegő. Ennek súlyos következményei vannak:

 • rossz minőségű levegő a beltérben, hosszú távon egészségkárosodás, rövid távon rossz közérzet, legyengült immunrendszer, stb…
 • ha az épület nem tud megfelelően szellőzni, bent marad a pára, ezáltal hamar megjelenik a falakon a penész, ami először esztétikai probléma, hosszú távon azonban komoly épületkárok melegágya
 • a penész ráadásul az egészségügyi kockázatokat tovább súlyosbítja (a penészgomba spórája az egyik legagresszívabb allergén)
Szellőztetés, aereco 3

A 9 tipp a szellőztetéshez, és + 1 titkos a végén:

 • télen inkább rövidebb 5-10 perces, viszont intenzívebb szellőztetést alkalmazzunk, a külső hőmérséklet függvényében: minél hidegebb van kint, annál kevesebb szellőztetés elegendő
 • csináljunk kereszthuzatot, hogy hamarabb kicserélődjön a benti párás levegő
 • érdemes naponta kétszer intenzíven szellőztetni, egyszer közvetlenül felkelés után és kb. 30 perccel lefekvés előtt, így a friss levegő miatt az alvás is pihentetőbb lesz
 • lehetőleg a mosott ruhákat ne a lakótérben szárítsuk, mert rengeteg pára termelődik belőle
 • csukott ajtónál fürödjünk, zuhanyozzunk, utána pedig a fürdőt szellőztessük ki 5 percig
 • főzés közben használjunk fedőt, így kevesebb pára távozik az edényből
 • viszont a főzésnél még érdemes bukóra állítani az ablakot
 • ha van szagelszívó, akkor nyugodtan használjuk, sokat segít a páramentesítésben
 • a penészesedés elkerülése érdekében lehetőleg ne toljuk teljesen a falnak a bútorokat, hagyjunk 3-5 cm-t a szellőzés érdekében

És akkor a + 1 titkos szellőztetési tipp:

Ugye nem is nagy dolog, de mi lenne, ha ez is – mint minden a mai kényelmes világunkban – automatikusan működne. A legtöbb új műanyag, és fa nyílászárót részszellőző vasalattal látják el, amely megakadályozza azt, hogy „megálljon” a levegő a lakásban, viszont nincs érezhető hő veszteség.

Ezt a funkciót az ablakot működtető kilincs felső 45 fokos állásába tekerve érhetjük el.

Az utólag beépíthető manuális, és automata szellőzők is remek megoldást nyújtanak, a gázkazánok biztonságos működtetéséhez pedig elengedhetetlenek.

Szellőztetés, aereco 1

Aereco automata higroszabályozású, akár utólagosan is beépíthető légbevezető.

Ez a modern légbevezető nemcsak a légcseréről gondoskodik folyamatosan a légtérben, hanem energiatakarékos is. Az intelligens szellőzés szabályozásnak köszönhetően a rendszer 40-50%-os szinten beállítja és folyamatosan stabilizálja a helyiségek páratartalmát, így biztosítva a megfelelő komfortot és az egészséges környezetet.

A nyílászáróba építhető légbevezetők és külső oldali esővédő elemek, rovarrácsok egyaránt választhatóak a nyílászáró színéhez alkalmazkodó színben is.

Kiemelt fontosságú, ha az épületben nyílt égésterű gázkészülék, kályha esetleg kandalló található, mert ezen készülékeknek a biztonságos üzemeltetéséhez levegő utánpótlás szükséges. Ez speciálisan erre a feladatra tervezett, a gázművek engedélyével is rendelkező, nem lezárható és növelt léghozamú légbevezető elemmel biztosítható.

A légbevezető kiválasztását bízza szakemberre!

Cégünknél munkatársaink tudják a megoldást a problémára, és a helyiségeknek, illetve az igényeknek megfelelő megoldást kínáljuk ügyfeleinknek.

Kérje kötelezettségmentes árajánlatunkat automata légbevezető beszerelésére, akár meglévő nyílászáróihoz!

Ne várja meg míg késő lesz!

Szellőztetés, aereco 2

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment