Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Elvarázsolható padlásfeljáró lépcső

Ajtó, ablak, padlásfeljáró lépcső

Padlásfeljáró lépcső

Felsőbb szintekre törekvőknek már az ókor óta jól ismert eszköze a létra, a lépcső. Mindmáig ezt használjuk a lakóépületek legfelsőbb szintjére, a padlástérbe jutáshoz is. Ám míg korábban a padláson is a mindennapok teendőinek, a terménytárolásnak, ruhaszárításnak volt a színtere, manapság inkább csak a felesleges holmik raktározására szolgál. Így csak nagy ritkán van arra szükség, hogy oda felkapaszkodjunk vagy valamit lehozzunk. A beépített állandó padláslépcső meglehetősen sok helyet foglal el, az év nagy részében feleslegesen.

Padláslétra - födémbe rejtve

A jobb helykihasználás érdekében találták fel a használaton kívül felhúzható, eltüntethető padláslépcsőket, amelyek közül a legpraktikusabbak a harmonika- vagy leporelló elven összehajthatók, és úgy rejthetőek a padlásfödémbe. Készülnek ezek fából, alumíniumból és acélból is. Legfontosabb elemük az a húzórugópár, amely az össze- és felhajtáskor szinte eltünteti a szerkezet súlyát. Ezen kívül elterjedtek a csak kettőbe hajtható és a padlástérbe tolható, az ollós és az összecsukható, legtöbbször alumíniumból készült felcsukható padláslépcsők.

Vásárlás előtt feltétlenül meg kell győződni, hogy a padlásfödém gerendázata befogadja-e majd a lépcső tokját. Különösen akkor fontos az ellenőrzés, ha a felcsukható lépcsőt nem egy már meglévő fix, merev lépcső helyére akarjuk a helykihasználás érdekében beszerelni.

Ha a lépcsőtok kiszemelt helyén főtartó födémgerenda fut keresztben, akkor más helyet kell keresni, mert főgerendát emiatt kiváltani nemcsak nem érdemes, de nem is tanácsos. Fontos azt is ellenőrizni, hogy a padláson lesz-e elég hely a feltolható lépcső számára, mert feltoláskor elég nagy ívben fel is emelkednek a lépcső tagok. Ha szűk a hely, csak leporelló lépcsőt vagy összehajthatót építhetünk be.

Ajtó, ablak, padlásfeljáró lépcső

Jó tudni, hogy az ilyen lépcsőket alapesetben 260, maximum 290 cm magas helyiségekhez méretezik. Alacsonyabban a létra elemei nem fekszenek, támaszkodnak jól, magasabban pedig nem érnek a padlóig. Az utóbbi nehézségen egy megfelelő méretű toldózsámolynak a lépcső alá helyezésével lehet segíteni. Az előbbin a legalsó lépcsőtag megrövidítésével. Annál is inkább elengedhetetlen a kurtítás, mert a szükségesnél laposabb szögben emelkedő lépcsőt túlterheljük, azon haladva nem férünk a nyílás alá, és a lépcsőfokok is ferdén helyezkednek el a talpunk alatt.

Padláslépcső - egyedi gyártás

Lehetőség van egyedi legyártatásra is ebben az esetben minimum 200 cm, maximum 335 cm magas helyiségekhez lehet lépcsőket rendelni. Természetesen ebben az esetben az árak is emelkednek az egyedi gyártás költségével.

Ajtó, ablak, padlásfeljáró lépcső

Terhelhetőség tekintetében már az egyszerűbb fa szerkezetek is kibírnak átlagosan 100 kg-ot, de az erősebb fém szerkezetűek akár 200 kg-os súlyt is képesek elviselni.

Kaphatóak úgynevezett tűzgátló ajtólappal felszerelt padlásfeljáró lépcsők, melyek tűz esetén az épületen belül tűzhatárként szolgálnak. 60 és 120 perces változatokban érhetőek el, jellemzően a létra részük is fémből készül.

A szerkezetek ára eléggé tág határok között mozog, 20.000.- Ft-tól egészen 450.000.- Ft-ig bezárólag természetesen a magasabb ár már a tűzgátló acélkivitelű padlásfeljáró létrákhoz tartozik.

Gyártók tekintetében is nagy a választék, hogy csak a nagyobbakat említsem Fakro, Velux, Roto mind nagy termékpalettát kínálnak.

Ajtó, ablak, padlásfeljáró lépcső

Természetesen felár ellenében a gyártók különböző tartozékokat biztosítanak a padlásfeljáró lépcső típusokhoz úgy, mint például:

  • védőkorlát, a felső lépcsőnyalás biztosítása érdekében
  • toktoldó, a vastagabb födémszerkezetek esztétikus takarására
  • kiegészítő ajtó, a létra csukott állapotában véd a portól, kosztól
  • papucs, a létra alsó szegmensére kerül esztétikus és nem csúszik a padlón
  • fém kapaszkodó, megkönnyíti a lépcsőn való közlekedést, biztonságot ad
  • beépítési sarokvasak, leegyszerűsítik a beépítést a födémbe
  • takarólécek, a beépítés után a mennyezet és a tok közötti hézag takarására

A padláslépcsőnek, nyílás a mennyezeten

Néhány szó a padlásfeljáró lépcső szerelésről. Ha az előfeltételek tisztázottak, a lépcsőtok pontos lemérésével, a szerelési utasítás és méretek alapos tanulmányozása után meg lehet bontani a födémet a lépcsőtok számára. Ha a födém betongerendás, csaknem biztos, hogy még ha a födémek közé, hosszában kerül is a lépcsőtok egy gerendából ki kell vágni egy darabot. Azt tehát ki kell váltani, ami mindenképp szakembert kíván. Aztán az így megnagyobbított közt fagerendákkal kell szűkíteni, hogy a lépcsőtokot azokhoz lehessen kapcsolni.

Egyszerűbb a teendő, ha a padlás fa födémzetű. Ilyenkor rendszerint csak egy-két, a padlásdeszkázat deszkáit tartó keresztgerendát, lécet kell a szilárdság veszélyeztetése nélkül kifűrészelni.

A padlásfeljáró létra lépcsőknek általában csak alsó, a szobamennyezethez simuló zárófedele, ajtaja van. Habár a legtöbb feljáró már hőszigetelt, nem árt ezenkívül egy felső fedőlapot, ajtót is a tokra, annak valamelyik oldalsó vagy a létrával ellentétes rövidebb deszkájára csuklópánttokkal, felfelé nyithatóan szerelni. Az megvédi majd a padláson szálló portól, szennyeződéstől és még tovább fokozza a hőszigetelést is.

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment