Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Mibe érdemes manapság fektetni?

Nyílászárócsere, mint befektetés

Mostanában egyre többen kérdezik tőlem, hogy „Balázs, van egy kis félretett pénzem, mibe érdemes fektetni?” Az alábbiakban ezt megtudhatjuk. És plusz egy titkos tipp a végén.

Nézzük a legkézenfekvőbb megtakarítási formát, ami mindenki számára elérhető. Ami nem más, mint a bankbetét.

Bankbetét

Ahhoz, hogy bankbetétbe le tudjuk kötni a pénzünket, lennie kell egy folyószámlánknak. Még a mai világban sincs mindenkinek folyószámlája. Vagy még nincs, vagy már nincs. Nyilván ennek is van egy havi költsége (számlavezetési díj), és van a kamat felvételének is költsége. De ezzel most ne számoljunk az egyszerűség kedvéért, egyébként rosszabb hozamot kapnánk.

A példa kedvéért tegyük fel, hogy van 800.000.- Ft spórolt pénzünk. Ezt betesszük a bankba, lekötött betétbe.

A piacon megnézzük, milyen kamatokat lehet most elérni. Ezek a kamatok körülbelül a vicc kategóriába tartoznak. A legtöbb helyen 0,5 százaléktól maximum 2,5 százalékig találunk lekötött betét akciókat. Ami csak 3 vagy 6 hónapra vonatkoznak. Utána még kevesebb kamatra számíthatunk. Ezzel nagyon gyorsan ki tudjuk számolni, hogy évente ha a tőkét nem bántjuk, mekkora hozamra számíthatunk. Legyen például 1,5 százalék a kamat:

(800.000.- / 100) x 1,5 = 8.000 x 1,5 = 12.000.- Ft

A kamatunk a 800.000.- Ft-ra éves szinten 12.000.- Ft

Igen és akkor még ebből a kamatadót is le kell vonnunk, ami a hozam 15 százaléka.

(12.000.- / 100) x 15 = 120.- x 15 =1.800.- Ft

A 12.000.- Ft-ból máris csak 10.200.- Ft-unk marad éves szinten, mint kamat.

Euro

Állampapír

A másik lehetőség az állam által reklámozott állampapír. Ami 1,5 és 3 százalék közötti kamatokat ígér. Nyilván ez is évesített kamat. Ennél a megtakarítási formánál is ki tudjuk számolni, hogy mekkora éves hozamra tudunk számítani. Nyilván úgy, hogy a tőkét meghagyjuk lekötve. Legyen a kamat mondjuk 2,5 százalék:

(800.000.- / 100) x 2,5 = 8.000 x 2,5 = 20.000.- Ft

A kamatunk a 800.000.- Ft-ra éves szinten 20.000.- Ft

Ebben az esetben nem kell kamatadót fizetnünk az államnak, tehát mind a 20.000.- Ft-ot megtarthatjuk.

Most viszont nyugodtan hagyjuk el egy kicsit a pénzügyi világot, és nézzünk egy olyan befektetést, ami havi szinten megtakarítást eredményez, nem kamatot.

Megtakarítás nyílászáró cserével

A következő megoldással éves szinten kemény forintokban mérhető megtakarításunk.

Ez nem más, mint a nyílászáró csere, amit a házunkban, lakásunkban elvégeztetünk. Hogy össze tudjuk hasonlítani az előző példákkal, tegyük fel ugyanezt a 800 ezer forintot. Ebből egy átlagos családi ház nyílászáró cseréje megoldható. Itt egy kicsit érdekesebb a történet. Mert bejön a képbe a fűtési költség, illetve ha van, akkor a hűtés költsége is: klíma, ventilátor stb.

Ezzel viszont most ne számoljuk. Egyébként ilyenkor nagyobb megtakarítás érhető el, előbb megtérül a befektetés.

Egy átlagos családi ház éves fűtési költsége kb. 170-190 ezer forint.

Nyílászáró cserét követően átlagosan a fűtési költség 25-30 százaléka megspórolható.

Éves megtakarításunk: (190.000.- / 100) x 25 = 1.900 x 25 = 47.500.- Ft

Műanyag ablak

Ebben az esetben pedig még kamatadót sem kell fizetnünk.

A megtakarításunk tőkéje megmarad, és minden évben spórol nekünk a fűtésen és a klimatizálási költségen is. A komfortérzetünk is jobb lesz, mivel télen nem fütyül a szél a zárt ablakon keresztül.

A nyílászáró csere által az ingatlanunk értéke is nő. Esetleges értékesítéskor az energiatanúsítványnál is magasabb besorolást kap, ezáltal felértékelődik, és többet fog érni.

A fenti példákban a hagyományos megtakarításnak előnyt adtunk, mert bizonyos költségeket nem számoltunk. Ráadásul még a nyílászárócsere egyéb jótékony hatásait sem vettük figyelembe, de még így is többszörös különbséget figyelhetünk meg a korszerűsítés javára.

Frappánsan összefoglalva: az ablakra költött pénz nem ablakon kidobott pénz!

 

Fektesse be ön is okosan a megtakarítását!

Kérje kötelezettségmentes árajánlatunkat nyílászárócserére!

És akkor plusz egy titkos tipp

Ha van megtakarított pénzünk, és van mellette bármilyen hitelünk (kivétel ez alól a 0 %-os hitel), akkor a legnagyobb megtakarítást úgy tudjuk elérni, hogy visszafizetjük a tartozásunkat a hitelintézetnek. Mert általában eléggé nagy kamatokat számolnak fel, 11-48 százalék között, de akad ennél magasabb is.

Így minél előbb vissza tudjuk fizetni a tartozást, annál kevesebbet fogunk ráfizetni, kamatként.

Tehát összefoglalva: ha van félretett pénzük, akkor a legkézenfekvőbb megoldás, ha nyílászárót cserélnek. Ezáltal a fűtési költség csökkenthető, és az ingatlan értéke növelhető.

Dupla haszon!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment