Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

A zsalugáter jelentése, történelme

Zsalugáter történelem, zsalugáter jelentése

Zsalugáter jelentése, avagy mi is az a zsalugáter!?

A zsalugáter jelentésével nagyon sokan nincsenek tisztában, ez azonban lassacskán változik, mivel ismét egyre elterjedtebb hazánkban is. Nézzük akkor mi is pontosan a zsalugáter szó jelentése!

Zsalugáter jelentése a Wikipédia szerint:

„A zsalugáter (zsalu) az ablakok nyílószárnyainak elmozdítható, pontos illeszkedéssel zárható, eső és napfény ellen védő, de réses nyithatósága miatt szükség esetén napfényt is beengedő szerkezete.

Védi az ablakok üvegtábláit a mechanikai sérülésektől, egyúttal biztosítja a szellőzést úgy, hogy az ablakszerkezet csukva marad. Általában fából készül, de lehet lakatosmunka is vaslemezből. A magyar népi építészetben kisnemesi körökből terjedt el a polgárosodás jeleként, használata azonban nem vált általánossá.”

Zsalugáter a valóságban!

Kezdetben a legelső nyílászárók még nem voltak mások, mint maguk a nyílások.

Az első valóban záródó, zárható megoldások talán a spalettára hasonlítottak leginkább, amiből aztán kinőtte magát a zsalugáter, mint nyílászáró.

Az ember mindig többre vágyott és ez igaz volt a nyílászárókra is, ezért elindult a zsalugáterek egyedfejlődése.

Zsalugáter történelem, zsalugáter jelentése

És ugye megvolt az igény a záródásra, a légzárásra, valamint a fizikai védelemre az időjárástól, illetéktelen személyektől.

Ugyanakkor először elképzelhetetlen volt a zárt állapotban történő szellőztetés, ennek az igénynek a nyomán kezdett kialakulni a ma is nagyvonalakban hasonló formában készülő zsalugáter.

Kezdetben, mint önálló nyílászárókat alkalmazták.

Majd a XX. század elején a pollótokos ablakok külső üveges tábláit nyáron zsalugáter táblákkal cserélték a napfénytől való védelem miatt, ugyanakkor télen visszacserélték üvegtáblákra, hogy minél több fényt engedjenek be a lakásba.

A Zsalugáter születése:

Magát a zsalugátert 1901. november 26-án szabadalmaztatta Joseph W. Walker, Amerikában, Massachusetts államban.

A siker azonban váratott magára. Egészen a XX. század közepéig nem tudott elterjedni ez a találmány.

A déli éghajlatú területeken kapták fel először, ahol a telek jóval enyhébbek voltak. Az északibb területeken inkább zárt tornácokon belül bukkant fel.

Zsalugáter történelem, zsalugáter jelentése

Az emberekre ekkor már az újdonság erejével hatott a termék: izgalmas új designja, a levegő jobb áramlásának lehetősége, valamint az akadálytalan kitekintés a külvilágra egyaránt izgatta a vásárlókat. A siker az 1940-es évek végétől töretlen volt egészen a ’70-es évekig, amikor az energiaválság tönkretette a szárnyalást.

Korai hiányosságok...

Az évek során két nagy probléma merült fel a zsalus ablakokkal kapcsolatban. Egyrészt, mivel akkoriban belső üvegablak nélkül használták, a betörők könnyedén át tudtak jutni rajtuk, a beszakadó üveg zaja nem ébresztette fel a bent alvó tulajdonosokat.

Másrészt, mivel hamarosan elterjedtek a légkondicionálók a lakásokban, már nem számított jó tulajdonságnak a légáteresztő képessége. Sőt, éppen ellenkezőleg: a legjobban szivárogtató ablaktípus már nem felelt meg a kor kívánalmainak.

Zsalugáter történelem, zsalugáter jelentése

Mit is jelent a modern zsalugáter!

Ezért a XX. század második felében elkezdték a zsalugátert modernebb üveges szigetelő nyílászárókkal együtt alkalmazni. Így az árnyékolás és a hőszigetelés is megoldottá vált.

Ebből a megoldásból nőtte ki magát a ma is alkalmazott zsalugáter szerkezeti megoldás, ahol már nem különálló nyílászáróként alkalmazzák.

Zsalugáter történelem, zsalugáter jelentése

Cégünk 1980-tól gyárt széria méretű és egyedi zsalugátereket is.

A 2000-es évektől ismét nagy igény mutatkozott a zsalugáterekre, mint funkcionalitás, mint esztétikai oldalról. Úgymond reneszánszát élik a zsalugáterek. Kínálatunkban egyaránt megtalálhatóak a fix lamellás megoldások és a mozgatható lamellás verziók is.

Termékeink rendelhetőek sárgára passzivált és feketített vasalattal is. Készítünk hőszigetelt ajtókkal, ablakokkal egybeépített zsalugátereket és úgynevezett utólag szerelhető zsalugátereket. Amiket akár utólagosan is hozzáépíthetünk a már meglévő nyílászáróinkhoz, amik már a házban vannak beszerelve. Ezt a megoldást javasoljuk, ha műanyag nyílászáróval szeretnénk házasítani zsalugátert.

Műanyag ablakok Nagykanizsa
Egyedi festett zsalugáter műanyag ablak, Nagykanizsa

Elsőre talán hihetetlen, hogy esztétikai szempontból nagyságrendeket javít egy-egy családi ház arculatán, keretet adva a nyílászáróknak. Ugyanakkor nem csak esztétikai szerepük van a zsalugátereknek.

Ahogy országunk éghajlata egyre jobban mediterránosodik, azon túl, hogy plusz mechanikai védelmet is biztosítanak, még lehetővé teszik az árnyékolás melletti szellőztetést is, a zsalugáter lamellák elforgatásával.

Egyáltalán nem mindegy hőtechnikai szempontból, hogy a napsugarakat hol állítjuk meg, a legnagyobb hatékonyságot akkor érjük el, ha azt még az ablaküveg előtt megtesszük. Így nem tudja felmelegíteni a lakás levegőjét.

Zsalugáter munkáink.                    Zsalugáter áraink.

Mert nekünk a zsalugáter nem pusztán csak zsalugátert jelent!

A megfelelő típus és megoldás kiválasztását mindenkor az épület adottságaihoz, stílusához igazodva célszerű kiválasztani.

Ebben tudunk önnek segíteni.

Kérje ingyenes segítségünket, árajánlatunkat az önnek legmegfelelőbb zsalugáter kiválasztásához!

Egyedi festett zsalugáter műanyag ablak, Nagykanizsa

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment